Khamis, 3 Mac 2011

Saintis Muda 2011

Hari ni aku ke PPD Klang...aku n 10 org guru dr daerah klang tlh di amanahkan untuk membina soalan2 utk pertandingan Saintis muda peringkat zon n daerah klang sesi 2011....
Act, aku n kwn2 yg 10 org ni dah lama buat keje ni...since 2006. Masa mula2 terlibat ngn pembinaan soalan ni, rasa cam tertekan gak coz byk benda nak kena buat n menuntut masa yg terlalu banyak hingga aku terpaksa tinggalkan kelas kerana diminta menjayakan pertandingan saintis muda.
Tapi sekarang, aku dah terror(pandai lee) n x rasa tertekan lg coz dah blh manage masa n rasa enjoy wat keje ni... my team mmg sekepala so membuat keje kita mnjadi mudah... : ))
Esok,aku ke PPD lg...murnikan lg soalan2 tersebut sblm hr pertandingan..... hopefully, perjalanan pertandingan saintis muda thn ni lebih berjaya dan cemerlang dr thn2 lepas. ... : ))


12 ulasan:

  1. Salam, byk betul pengalaman pn. onnie ni, sy ni org lama tapi baru diamanahkan utk buat solan saintis muda utk daerah petaling perdana ,nak tanya macam mana nak buat soalan saintis muda tu, memanag tengah pening ni, share boleh...

    BalasPadam
  2. wsalam....
    susah nak xplen kat dlm ni tp cara kami mudah je... bahagikan stesyen ,1 stesyen ada 2 org tuk buat soalan..pilih tajuk n bina soalan mngikut SPS yg dikehendaki...x payah bnyak dlm 10 marks pun dah cukup + sesuai ngn masa ditetapkan...
    then based on soalan tu kita bina lak skema markah tuk SMS+SPS lak pun dlm 10 marks...
    emmmmm.... nak cete dlm ni mmg susah sikit. coz xde contoh nak ditunjukkan...
    anyway, good luck for kak rudziah,semoga dpt membina soalan saintis muda dengan baik tanpa ralat ... : ))

    BalasPadam
  3. assalamualikum .... bleh je share contoh2 soalan tahun2 lepas? km ni tiap kali msk tp tiap kali tu la kalah. br peringkat zon je. ckg sendiri x pernah tgk soalan. kot2 tahun ni bleh prepare bagus skit .... tq

    BalasPadam
  4. Boleh share tak soalan saintis muda tu..bagilah 2 contoh stesyen luar makmal kalau ada.kalau x pun yg di dalam makmal..mohon cepat dibalas ye onnie..TQ
    CG Din Segamat

    BalasPadam
  5. kalu padi katakn padi,
    tidak km tertampi2;
    kalu sudi/x sudi berkongsi soalan tu, bgtau km,
    tidak km ternanti2 ...... =)
    (kalu benda tu sulit, lain kali jgn war2kn kita ni pembina soalan)

    BalasPadam
  6. Hebatnya CG... saya rasa tertarik nak tahu apa itu saintis muda! Boleh saya dptkan contoh soalan? Sekolah saya tak masuk pun.... maklumlah sekolah pdalaman... jika sudi emelkan ke cheminahsayang@yahoo.com

    TQVM
    :)

    BalasPadam
  7. assalamaualaikum.....
    maaf ye cikgu2 kerana ternanti2 respon saya....
    kerana saya sendiri dah laaaamaaaaaaaa sgt x tgk blog sendiri...hehehhehehe...
    buat cikgu2 semua,InsyaALLAH akan saya kirim contoh soalan2 saintis muda di daerah klang ni..tp x leh bg semua ye ...saya bg 1,2 soalan saje yeee....

    buat ckgu liza jgn marah2 yeee... nanti saya send kat cikgu by email ye.... blh bg alamat emailnya...: )

    BalasPadam
  8. salam cikgu onnie, boleh minta share soalan2 saintis muda. 2 soalan pun xpe. juz sbgai rujukan.
    nanie_1309@yahoo.com

    thanks=)

    BalasPadam
  9. salam.... harap cikgu dpt bantu saya.
    hopefully cikgu leh share beberapa contoh soalan saintis muda... saya x pernah tengok or hantar student ke pertandingan ini. harap cgu dapat membantu

    azszha@gmail.com

    BalasPadam
  10. Salam cikgu onnie...soalan final saintis muda 2012, apa pulak ye...klu boleh bg bayang2 pun cukuplah.....tq....

    BalasPadam
  11. ckg onnie ... sy menantikan janji ckg. ini email sy: noorliza_an@yahoo.com. terima kasih atas kerjasama yg diberikan ... :)

    BalasPadam
  12. Assalamualaikum cikgu onnie..
    saya pun salah seorang guru yang terlibat untuk pembinaan soalan bagi saintis muda ni..
    boleh tak emailkan contoh2 soalan kepada sy.. ni tahun pertama sy.xde pengalaman langsung.. kalo boleh sy nak soalan outdoor activity.. thanks.. email saya munanadirah@yahoo.com.sg

    BalasPadam